Rf lézercső vagy üvegcső?

Külön említést érdemelnek a DC gerjesztésű CO2 lézerforrások, mégakkor is, hogyha az Epilog gépekbe ilyeneket nem építenek be. Ezekkel vannak felszerelve alapesetbe a Kínai, bel és külpiacra szánt olcsó lézeres gravírozó és vágógépek túlnyomó része. Ezek a gépek nyilván alacsonyabb árfekvésűek, mint egy amerikai gép, hiszen nagyon sok készül belőlük, olcsóbb, bár nyilván kevésbé strapabíró alkatrészekből. Azonban az árszintnek van egy fontos tényezője, ez pedig a DC gerjesztésű CO2 lézerforrás.

Ezeket a lézerforrásokat „üvegcsövesnek” is hívják, a kialakításuknak következően. A dinamikus tulajdonságaik messze elmaradnak az RF gerjesztésű társaikétól, így csak moderáltabb sebességű munkavégzésre használhatóak. Vállképzéses gravírozásra és mélységvezérelt gravírozásra (3D) nem igazán alkalmasak eltekintve néhány gyártó, a kategóriát tekintve drága gépétől. Mind vízhűtésesek, így egy külön egység szükséges a használathoz, melyet karbantartani is kell. Bár elvileg felújíthatóak, gyakorlatilag ezt nem lehet megtenni gazdaságosan.

A DC gerjesztést külső, vezérelt nagyfeszültségű táp szolgáltatja. Ezek közül a legfejlettebbek és egyben a legdrágábbak külön figyelik a csőáramot, több paraméterüket is be lehet állítani, így egész kedvező lézerforrás élettartamot biztosítanak.

A legnagyobb probléma azonban a gyenge dinamikus tulajdonságok mellett a cső be/kikapcsolásának számától erősen függő élettartam. Vektoros vágáskor a be/kikapcsolások száma viszonylag kevés lehet, hiszen elvileg csak a görbe elején kell bekapcsolni a lézerforrást, majd a végén ki. Persze lehetnek közben olyan pontok ahol még további be/kikapcsolásra van szükség.

Azonban raszteres gravírozásnál, még például viszonylag kisméretű szöveg gravírozása esetén is a be/kikapcsolások száma több ezer – százezer lehet, fénykép gravírozásakor milliónyi. A legolcsóbb csövek esetén a gyakori raszteres használat negyed éves élettartamot eredményezhet. Vágásra azonban jól használhatóak, egészen kedvező élettartam és nagyon kedvező ár/értékarány mellett.

A DC gerjesztésű lézerforrások teljesítménye 40 – 260W között mozog, a teljesítményüket a hosszuk is befolyásolja, ezért sok helyet foglalnak. Az áruk gyártótól, teljesítménytől, és minőségtől függően 100.000 – 800.000 Ft+ÁFA. (1/20 ár az RF gerjesztésű lézerforrások árához képest.)

Az RF és a DC gerjesztésű lézerforrások összehasonlítása:

 

 

DC gerjesztésű CO2 lézerforrás

RF gerjesztésű CO2 lézerforrás

Jellemzők
Gerjesztés: Nagyfeszültségű villamos térrel, különálló nagyfeszültségű tápegységről. Nagyfrekvenciás elektromágneses térrel, kisebb teljesítmények esetén a lézerforrásba épített gerjesztő elektronikával.
Hullámhossz: 10.600nm 9.300nm, vagy 9.500nm, vagy 10.600nm
Teljesítmény választék: Közepes teljesítménytől induló választék. Kis teljesítménytől induló széles választék.
Dinamikus viselkedés:  

 • Lassabb be/kikapcsolási sebesség,
 • lassabb teljesítmény változtatási sebesség,
 • kisebb teljesítmény szabályzási tartomány (30-100%),
 • moderált sebességű, munkavégzésre alkalmas, géptípustól függően nem alkalmas dinamikus teljesítmény szabályzásra, vagy gyengébb minőségben alkalmas dinamikus teljesítményszabályzásra.
 

 • Gyors be/kikapcsolási sebesség,
 • gyors teljesítmény változtatási sebesség,
 • nagy teljesítmény szabályzási tartomány (10-100%),
 • agy sebességű, akár dinamikusan szabályozott teljesítményű munkavégzésre is kiválóan alkalmas (vékony vonalak, apró részletek, fénykép gravírozás, vállképzés, mélység vezérelt gravírozás).
Sugár keresztmetszet  Nem fókuszálható nagyon kis pontba, ovális sugár keresztmetszet, egyenetlen energia eloszlás.  Kis pontba fókuszálható, közel kör keresztmetszetű sugár.
Élettartam:  Rövid, a be/kikapcsolások számától függ, ¼ -1 év.  Hosszú, felhasználástól függően 4 – 8 év, vagy akár több is.
Hűtési rendszer:  Vízhűtés külön vízhűtővel.  100W teljesítményig, vagy akár e felett is léghűtés
Méret:  Kis átmérő, de hosszú, – teljesítménytől függő csőhossz (kb. 600-2000mm).  Nagy teljesítmény mellett is kis méret.
Ár:  Nagy teljesítmény mellett is alacsony ár, 250.000 – 800.000 Ft+ÁFA.  Kis teljesítmény esetén is több millió Ft+ÁFA.
Javíthatóság:  Nem javítható gazdaságosan.  A lézerforrás elektronikája javítható, az optikai alkatrészei cserélhetők, a gáztöltet újratölthető.
 A javítás drága.
Összegezve:
 • Kiválóan alkalmas vágásra,
 • kompromisszumokkal, néha erős kompromisszumokkal alkalmas gravírozásra,
 • rövid élettartam,
 • olcsó.
 • Kiváló minőségű munkavégzés,
 • gravírozásra és vágásra is kompromisszummentesen alkalmas,
 • hosszú élettartam,
 • drága.
 

Miért olcsóak a Kínai gépek?

A fentiekből látható, hogy az RF gerjesztésű lézerforrással felszerelt berendezések a lézerforrás ára miatt is drágák, viszont kompromisszum mentes munkavégzésre alkalmasak. Az ilyen lézerforrással szerelt gépek optikai, mechanikai rendszere és vezérlése is kifinomult. A különböző gyártókat kizárólagos disztribútorok képviselik, szerviz háttérrel, támogatással.

A DC gerjesztésű lézerforrással felszerelt gépek Kínából érkeznek, nagy mennyiségben gyártják őket, így az áruk alacsony. Az optikai, mechanikai rendszerük és vezérlésük ártól és gyártótól függően a nagyon egyszerűtől a viszonylag kifinomultig terjedhet. Ugyanazokat a gépeket sokan, sokféle fantázia néven forgalmazzák, a szerviz háttér és támogatás nagyon eltérő a különböző forgalmazóknál.

Forrás: www.epilog.hu

Facebook Vélemények rólunk:
Fordítás »